Deel via Facebook Deel via Whatsapp Deel via e-mail

Een aantal jaar geleden kwam een prachtige samenwerking van de grond: de Pavo Fryso Bokaal. Een samenwerking tussen Pavo, Tweespan en KFPS.

Nieuw leven ingeblazen

Jaren geleden besloot het KFPS samen met de fokverenigingen om deze competitie nieuw leven in te blazen. Door de aansluiting van Pavo en Tweespan is dit met succes verlopen. De deelnemersaantallen stijgen en de competitie wordt steeds aantrekkelijker. Zo is de jurering bij de dressuuraanleg opgewaardeerd, worden er instructiedagen georganiseerd en worden de finalepaarden gereden door internationaal rijdende gastruiters. Mede door het steeds populairder worden van deze competitie en het aansluiten van de menaanleg is het aantal deelnemers gestegen met ruim 30%.

Het Friese paard

Pavo is een partij die nauw betrokken is bij de fokkerij/opfok van het Friese paard. Zij zijn de voerspecialist en weten alles op het gebied van voeding. Tweespan Ruitersport weet als geen ander hoe het Friese paard in elkaar zit en biedt de perfecte artikelen voor het Friese paard. Het Fryso zadel, speciaal ontworpen door Tweespan, is hier een goed voorbeeld van. Iedere deelnemer ontvangt van deze twee hoofdsponsors een mooie samengestelde goodybag variërend van halster, proefzakjes voer tot zadelhoezen en kortingcouponnen

De Pavo Fryso Bokaal

De Pavo Fryso Bokaal is sinds 2014 de competitie voor jonge Friese paarden met sportaanleg. Deze competitie wordt mede mogelijk gemaakt door Pavo Paardenvoer en Fryso Zadels in samenwerking met het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek. Het doel van de wedstrijden van de Pavo Fryso Bokaal is het toetsen van dressuur- en tuigaanleg (voorheen ook menaanleg) bij jonge Friese paarden van 4 t/m 6 jaar. Er worden verschillende selectiewedstrijden georganiseerd. De beste paarden worden geselecteerd en gaan door naar de finales tijdens de centrale keuring van het KFPS.

Verspreid over het zomerseizoen worden er door verschillende fokverenigingen wedstrijden voor jonge Friese paarden georganiseerd. Het doel van deze wedstrijden is om de aanleg voor de dressuursport te toetsen. De wedstrijden zijn open voor paarden van 4,5 en 6 jaar die zijn geregistreerd bij het KFPS. Er is sprake van zes rubrieken: 4 jarige merries, 5 jarige merries , 6 jarige merries, 4 jarige hengsten/ruinen, 5 jarige hengsten/ruinen en 6 jarige hengsten/ruinen. De organisatie is in handen van het bestuur van de organiserende fokvereniging.

 

Pavo Fryso Bokaal, gemaakt door Marja Smits

Pavo Fryso Bokaal, gemaakt door Marja Smits

De volgende verrichtingen worden op verzoek van de jury getoond:

  • Vierjarigen: Stap, draf, galop, tempowisselingen, rijden van overgangen, wijken voor de kuit, halsstrekken.
  • Vijfjarigen: Stap, draf, galop, tempowisselingen, rijden van overgangen, schouderbinnenwaarts, volte 12-15 meter, halsstrekken.
  • Zesjarigen: Stap, draf, galop, tempowisselingen, rijden van overgangen, schouderbinnenwaarts, appuyeren, contragalop, eenvoudige en/of vliegende wissel (naar eigen keuze), halsstrekken.

Agenda van 2021

Juli

 

 

10

Selectie

Lunteren

24

Selectie

Hemrik

Augustus

 

 

14

Selectie

Middenbeemster

22

Selectie

Koudum

28

Selectie

Oldeholtpade

September

 

 

3

Instructiedag

Lunteren

8

Instructiedag

Sonnega

15 en 16

Halve Finale

Drachten

17

Finale

Drachten

 Opgave voor de selectiewedstrijden kan via MijnKFPS.