Deel via Facebook Deel via Whatsapp Deel via e-mail

Hoe heerlijk is het als jij je tijdens een rit geen zorgen hoeft te maken over het harnachement? En dat je tuig er altijd mooi uit ziet? Met syntetische Wintec zadels is dit heel makkelijk. Lees hier hoe je je Wintec zadel kunt schoonmaken.

Wintec zadels kunnen na verloop van tijd vies worden en hierdoor veel modder en vuil hebben. Na een korte periode, of wanneer je zelf wilt, adviseren we altijd om je Wintec zadels weer schoon te maken. Één keer per maand met een vochtige doek afnemen is meestal voldoende, maar als je zadel echt vies is, hanteren we de volgende stappen om je Wintec zadel weer zo goed als nieuw te krijgen!

Zo kun je je Wintec zadel schoonmaken

Gebruik altijd de juiste middelen, je vooral niet te veel!

Dit heb je nodig om je zadel schoon te maken.

  • Een zadelbokje of andere plek om je zadel op te leggen
  • Een spons
  • Een schone zachte borstel
  • Wintec Saddle Cleaner of een zacht reinigingsmiddel
  • Een emmer met schoon water of tuinslang.

Doorloop deze stappen als je een Wintec zadel gaat schoonmaken

1. Borstel het Wintec zadel, zodat het ergste vuil, modder en haren er vanaf zijn.

2. Spray je zadel in met de Wintec Saddle Cleaner of maak hem nat met een doek met een beetje mild reinigingsmiddel zoals groene zeep en water. Veeg met een doek de viezigheid van het zadel af, vaak zal dit genoeg zijn om je zadel weer glanzend te krijgen! 

3. Als je zadel heel vies is of gemaakt is met Equi-Suede (de Wintec Isabell, Wintec 2000, Wintec Lite Luxe of de Wintec Pro), dan kan een kleine borstel met zachte haren helpen om het vuil te verwijderen en te zorgen dat het er weer als nieuw uit ziet. Maak bij Equi-Suede een cirkelachtige beweging met de borstel om het weer die nieuwe uitstraling te geven en ook de grip terug te brengen.

4. En nu, simpelweg afspoelen! Het Wintec Zadel mag goed nat worden, hier zijn ze tegen bestand! Je kunt de tuinslang erop zetten of met schoon water uit een emmer afnemen met een spons. Laat het zadel vervolgens goed drogen. Bij warm weer altijd in de schaduw, als het koud is op een warme, droge plaats (niet bij een verwarming). Houd er rekening mee dat bij koud weer het soms iets langer duurt voor het zadel droog is, vooral bij Equi-suede materiaal.

Extra tips voor het schoonmaken van je Wintec zadel

Heb je ook een synthetische singel? Dan kun je met de bovenstaande stappen ook je singel schoonmaken. 

Zwem je ook met jouw paard in de zee? Maak dan af en toe je zadel open en check of de metalen delen niet zijn gaan roesten. Spoel na het bezoek aan de zee je zadel goed af met schoon water en laat het zadel goed drogen om roest te voorkomen.

Heeft jouw kunststof zadel ook leren onderdelen? Bijvoorbeeld de singelstoten of stijgbeugelriemen. Onderhoud deze delen met een zadelzeep, ledervet of ander leder onderhoudsmiddel.

De Wintec Saddle Cleaner koop je hier: https://www.tweespan.nl/wintec-saddle-cleaner/