Deel via Facebook Deel via Whatsapp Deel via e-mail

Past je zadel wel?

De meeste mensen weten het belang van een goed passend zadel. Een slecht passend zadel kan veel nadelige gevolgen hebben zoals drukkingen en ander fysiek ongemak voor het paard, verminderde prestaties onder het zadel, gedragsproblemen en meer. Daarom is het belangrijk dat een zadel goed ligt. Je kunt zelf een kleine check uitvoeren om een goed inschatting te geven, twijfel je, of constateer je dat het zadel niet goed ligt? We komen graag bij je langs.

Welke maat singel voor jouw paard

Als je weet dat je zadel goed op je paard ligt, is het vervolgens belangrijk om te kijken naar welke singel voor jouw paard geschikt is. Want die kan veel invloed hebben op de ligging van je zadel. Allereerst moet je weten welke maat singel jouw paard de juiste is.

Voor een veelzijdigheidszadel of springzadel gebruik je een lange singel, ook wel veelzijdigheidssingel. De gespen zitten hierbij onder het zweetblad van het zadel. Voor je eigen gemak is het wel fijn als je niet heel veel moeite moet doen om de singel op het eerste gaatje te krijgen. Je wilt dat de gespen ongeveer op het middelste gaatje zit aan beide kanten wanneer je aangesingeld hebt.

Bij een dressuurzadel (of eventueel springzadel met monoblad) gebruik je een korte singel. Deze wordt vastgemaakt onder het zadel aan de zijkant van de buik. De maat komt hierbij iets preciezer, de gespen moeten ongeveer een handbreedte boven de elleboog zitten. Is je singel te kort, dan kunnen de gespen je paard belemmeren in zijn beweging.

Welke soort singel kies ik

De singelgroeve van het paard bepaalt of de singel past. De singelgroeve is de plek achter de elleboog waar de singel op licht. Bij een “gemiddeld” paard ligt deze een handbreedte achter de singel. Dan past een rechte singel meestal goed en heeft deze geen invloed op de ligging van het zadel. Een anatomische singel kan het comfort wel wat vergroten. Ligt de singelgroeve vlak achter de elleboog? Dan is er een kans dat het zadel naar voren wordt getrokken met een rechte singel. In dat geval kan een anatomische singel uitkomst bieden. Bevind de singelgroeve zich verder naar achteren? Dan kan het zadel naar achter getrokken worden. Ook hier zijn speciale singels voor ontwikkeld. Ook kan een borsttuig uitkomst bieden.

Vragen? Wij helpen je graag.

In onze webshop vind je de verschillende singels die wij standaard in ons assortiment hebben. Ook tijdens onze zadelpasconsulten adviseren we je graag over de juiste singel voor jouw paard.