Deel via Facebook Deel via Whatsapp Deel via e-mail

Volgend jaar bestaat Tweespan alweer 30 jaar, een mooi moment voor een terugblik op onze groei, met dank aan het Friese Paard.

Tot 1994 bevond zich er in Boornbergum een fouragezaak. Toen deze opgeheven werd, sprongen Elzelien en een vriendin in dit gat. Er werd een nieuwe fouragezaak geopend in de deel (schuur) naast de woning van Elzelien waar paardenvoer, konijnenpellets, houtkrullen, kunstmestkorrels, et cetera werd verkocht.

In de winkel werd ook een hoekje voor ruitersportartikelen ingericht: de dichtstbijzijnde ruitersportwinkel was in Leek, en bovendien was de paardenliefhebberij groot bij Elzelien. Een schot in de roos, want de klanten uit Drachten en omgeving wisten Tweespan Ruitersport al snel te vinden.

De vriendin van Elzelien kon haar draai toch niet helemaal vinden in het bedrijf en stopte. Gelukkig melde de nieuwe compagnon zich op het goede moment. Elzelien verkocht een zadel aan Sybren: opgegroeid tussen de paarden, diploma op zak maar nog geen baan. Een perfecte match.

Zowel Elzelien als Sybren hadden een passie voor het Friese paard. Niet alleen om mee te mennen, maar ook als dressuurpaard. Toentertijd was je dan nog een vreemde eend in de bijt. Met name bij Sybren was er een groot ongenoegen over het zadelaanbod voor Friese paarden. Alle zadels waren veel te smal, erg vlak en boden weinig schoudervrijheid. Totaal niet geschikt voor de brede Friezen met veel beweging in de schouderpartij.

Er werd voorzichtig gestart met een zadel voor de Fries, “Fryso” en een zadel voor het warmbloed “Tweespan”. Vanwege dat stigma op Friezen onder het zadel. Een spannend en memorabel moment! Zou het idee aanslaan? Het antwoord was een volmondig, ja! Midden tussen de Friese paarden ging het woord snel rond en wisten steeds meer ruiters ons te vinden.

Het Fryso zadel bleek een doorslaand succes en het Tweespan zadel werd al snel achterwege gelaten. Bovendien leken we een trend te hebben gestart, links en rechts om ons heen zagen we andere gevestigde merken met een “Friezenzadel” op de markt komen. Maar door een zadel een breed kussenkanaal te geven, past het nog niet op een Fries. Het vergt veel inzicht om een zadel goed passend op een Fries paard te krijgen door de aparte anatomie en beweging die kenmerkend zijn voor dit ras. We mogen ons prijzen met een schat aan kennis over de lichaamsbouw, balans en ontwikkeling van het Friese paard en hoe het zadel daar het beste aan bij kan dragen.

Door het succes kwamen we voor meer belangrijke keuzes te staan, die gelukkig goed uitpakten. Denk aan het aannemen van onze eerste medewerker en het laten maken van de eerste website. Maar ook het stoppen met de fouragehandel in 2000 was een grote stap, die we achteraf wel veel eerder hadden kunnen zetten. We hebben zelfs nog springmateriaal verkocht, wat ook alweer jaren verleden tijd is.

Voordat webshops erg belangrijk werden, hadden we ook nog hele leuke open dagen. Gewoon voor de deur op het grasveld. Met dressuurshows met Friese dekhengsten, ponyrijden en demonstraties van een hoefsmid en paardentandarts.

In 2004 werd de schuur verbouwd en uitgebreid naar het huidige formaat. Toen al waren we actief met producten op maat en naar wens, zoals laarzen, rijjasjes en natuurlijk ons zadel. Eerst voorzichtig, met een wit biesje om het zadel of een pompeblêd (zo’n “Fries hartje”) achterop. Want een Fries is toch echt een showpaard, dus het mag best een beetje opvallen. Ook hier bleken we voor te lopen op de markttrends en tegenwoordig is niets te gek.

Waar service en kennis altijd al een speerpunt zijn geweest voor ons, is dat nu ons onderscheidende vermogen. Mensen weten ons al jaren te vinden voor goed advies en apartere producten, met name voor het Friese paard. In de laatste jaren is dit echt in een stroomversnelling gekomen. De eenvoudige producten die je overal kunt vinden hebben we afgestoten, en daarvoor in de plaats zijn exclusievere merken gekomen, hoogstaande kwaliteit van ons eigen merk en producten voor de serieuze of professionele dressuurruiter en menner. Onze Fryso zadels worden inmiddels gedragen door paarden in alle uithoeken van de wereld. Daar waar het Friese paard te vinden is, zijn vaak ook Fryso zadels in beeld.

In 2020 hebben Rianne en Emma zich in het bedrijf gevoegd, wat inmiddels 8 mensen sterk is. Ondanks de enorme online concurrentie zijn we ontzettend trots op waar we nu staan! Een bijzonder product, ons Fryso zadel en een team integere, kundige mensen in een sfeervolle winkel.