Deel via Facebook Deel via Whatsapp Deel via e-mail

Waarom schuift het zadel naar voren?

Een veelvoorkomend probleem: voordat je gaat rijden, leg je het zadel achter de schouder, maar al snel schuift het zadel op de schouder. Het is voor het paard en de ruiter belangrijk dat een zadel stabiel op dezelfde plek blijft liggen en niet duwt of naar voren schuift. Gebeurt dit wel dan heeft dit als gevolg dat de ruiterpositie te ver naar voren komt en het paard wordt belemmerd in zijn bewegingen. In dit artikel gaan we in op de mogelijke oorzaken van een naar voren schuivend zadel.

1. Brede paarden met een platte schoft

Bij zeer brede paarden of pony’s met een platte schoft is het draagvlak voor het zadel achter de schouder meestal gelijk of breder dan het schouder zelf. Bij deze paarden ligt het zadel vaak behoorlijk bovenop en daardoor is er geen stop aan de voorkant. Dit komt vaak voor bij het Friese paard, de Haflinger, het Fjordenpaard en de Welsh pony.  

2. Peervormige paarden

Peervormige paarden hebben een breed en diep rib gedeelte. Daarnaast hebben deze paarden of pony’s meestal een neerwaartse romp met een wat meer horizontale halsaanzet. Deze paarden lopen vaak met het kruis omhoog. Voorbeelden van paarden die vaak in deze classificatie vallen zijn de Arabier en harddravers.

3. Bovenlijn paard

Paarden met strakke rugspieren en lendenen die soms opbollen, kunnen de oorzaak zijn van een zadel dat naar voren wordt geduwd.

4. Onderlijn paard

Bij paarden met slappe buikspieren en een uitgezakte of dikke buik schuift de singel vaak naar voren. Vervolgens neemt de singel het zadel verder mee naar voren. Om dit te voorkomen kan een anatomische singel of een ingebouwde voorsingel worden gebruikt. Door een goede ligging van de singel voorkom je dat het zadel naar voren wordt geduwd.

5. Ligging van de singel

Elk paard heeft een specifieke plek voor de ligging van de singel, ofwel singelplek. De vuistregel is meestal een handbreedte achter het voorbeen. Echter bij sommige paarden ligt de singelplek meteen achter het voorbeen. Als gevolg zal de singel ook deze kant op gaan en het zadel naar voren meenemen. Ook in dit geval kan een anatomische singel of een ingebouwde voorsingel uitkomst bieden.

6. Te lang zadel

Bij te lange zadels gaan de achter kussens voorbij aan het achttiende rib. Deze rusten in dat geval op de lenden. Dit is niet alleen zeer gevoelig voor het paard maar het is ook het meest bewegende deel met als gevolg dat het zadel naar voren wordt geduwd.

7. Te smal zadel

Bij smalle zadels ligt het zadel aan de voorzijde te hoog en meestal achterover. In dit geval wordt het zadel door het paard zelf en de ruiter over de schouder naar voren geduwd. 

8. Zadel met veel wrong

De laatste jaren worden veel zadels uitgevoerd met veel wrong. Het zadel wordt naar voren gedrukt, omdat de ruiter teveel op de wrong inwerkt. Het zadel schuift sneller naar voren zodra de africhting van het paard meer richting de verzameling gaat en de ruiter hierdoor meer in gaat werken.

9. Rijstijl van de ruiter

Een ruiter die achter de beweging van het paard aanrijdt heeft een nadelig effect op het naar voren schuiven van het zadel. Zodra het gewicht van de ruiter achterin het zadel is, komt het zwaartepunt te veel op de lepel te liggen. Dit zorgt ervoor dat het zadel naar voren gaat.

Heb jij last van een zadel die naar voren schuift?

Heb jij ook last van een zadel dat naar voren schuift? Tweespan Ruitersport helpt je graag met het vinden van de oorzaak en een passende oplossing. Voor vragen of informatie neem contact met ons op.