Deel via Facebook Deel via Whatsapp Deel via e-mail

Hoe aanpasbaar is een zadel met een verstelbare of verwisselbare boom eigenlijk? Er zijn zadels in vele soorten en maten. Vooral paardenliefhebbers met jonge paarden overwegen vaak een zadel met een verstelbare of verwisselbare boom. Maar hoe aanpasbaar is zo’n zadel? In deze blog besteden we uitgebreid aandacht aan de voor- en nadelen van een aanpasbare boom.

De boom is het fundament van een zadel

Om mogelijkheden en beperkingen van aanpasbare bomen te bespreken, is het eerst van belang om de functie van een boom onder de loep te nemen. Een boom is er in vele soorten en maten en vormt het hart van een zadel. De belangrijkste functie van een boom is het gelijkmatig verdelen van het ruitergewicht over de paardenrug. De boom zorgt voor de juiste pasvorm en moet de spieren van de paardenrug goed kunnen volgen. De juiste pasvorm is hierbij het belangrijkste aspect. De boom mag niet te hol zijn om teveel druk in het midden van de rug te voorkomen. De boom mag wel iets ruimte overlaten in het midden van de rug en de achterkant van het zadel, zodat het paard zijn rug kan opbollen tijdens het rijden. Ook mag een boom niet te smal zijn om ‘knijpen’ te voorkomen en ook weer niet te breed om drukplekken te voorkomen.

Boombreedte en materialen

De boommaat van merk A kan breder uitvallen dan van merk B en daarom zegt de boommaat ook niet alles. Dit kan komen door de vorm van het kopijzer, maar ook door de plaatsing van de kussens onder de boom. De boommaat geeft een indicatie, maar het is niet vanzelfsprekend dat het paard dezelfde boommaat van een ander merkzadel past. Tegenwoordig worden er bomen gemaakt van verschillende materialen. De meest bekende is de houten boom, maar er zijn ook verschillende kunststof bomen op de markt verkrijgbaar. Kunststof bomen zijn licht in gewicht en de productie ervan is voordeliger dan de houten boom. Een nadeel is echter dat een kunststof boom na verloop van tijd stevigheid kan verliezen en daardoor kan gaan zakken, waardoor er drukpunten onder het zadel ontstaan.

Verstelbare en verwisselbare boom

Er zijn steeds meer merken die een zadel met een verstelbare of verwisselbare boom aanbieden. Er zijn wel duidelijke verschillen tussen een verstelbare en verwisselbare boom. Een verstelbare boom kan met een schroefmechanisme worden aangepast en bij een verwisselbare boom kan het kopijzer compleet worden vervangen door een bredere of smallere maat. Bij zowel een verstelbare als een verwisselbare boom kun je alleen de voorkant van het zadel aanpassen. De vorm van het zadel blijft hierbij onveranderd en ook de breedte van het kussenkanaal blijft hetzelfde. In de praktijk komen wij regelmatig tegen dat een zadel te breed is, vervolgens gaat knellen en dat men dan alsnog een bredere boom gaat plaatsen. Dit zal het probleem alleen maar verergeren.

Voor- en nadelen van een aanpasbare boom

Een voordeel van een aanpasbare boom is dat het zeker uitkomst kan bieden voor de lange termijn, mits de bouw van het paard niet meer extreem gaat veranderen. Een groot nadeel is dat een zadel met een verstelbare of verwisselbare boom maar beperkt aanpasbaar is. De vorm van het zadel en de breedte van het kussenkanaal blijft onveranderd. Kiest u voor een zadel met een vaste boom dan heeft u meer keuzemogelijkheden en het zadel wordt precies op maat gemaakt voor u en uw paard.

De bouw van een jong paard kan nog erg veranderen, daarom zal een aanpasbaar zadel niet altijd de meest ideale oplossing zijn voor de lange termijn. Een deskundige zadelpasser kan u adviseren zodat u het juiste zadel laat aanmeten voor uw paard.

Heeft u op dit moment een zadel met een aanpasbare boom en twijfelt u of het zadel nog wel goed op uw paard past? Onze ervaren zadelspecialisten kunnen u adviseren en bepalen of het zadel de juiste pasvorm heeft voor uw paard.