Deel via Facebook Deel via Whatsapp Deel via e-mail

Een goed passend zadel en de controle daarvan hoort eigenlijk bij uw stalmanagement. Elk paard heeft recht op een goed passend zadel, ongeacht of u een actieve wedstrijdruiter bent of eenmaal per week alleen een bosrit maakt. Het begint natuurlijk bij het laten aanmeten van een goed passend zadel. We krijgen regelmatig de vraag of een tweedehands zadel een goed en budgetproof alternatief is. In deze blog geven we u uitleg over tweedehands zadels.

Een degelijk zadel voor een scherpe prijs

Er zijn vele tweedehands zadels te verkrijgen via ruitersportspeciaalzaken of zadelmakers. U heeft dan de mogelijkheid om een degelijk tweedehands zadel aan te schaffen voor een scherpe prijs. Het lijkt een ideaal alternatief of een tijdelijke oplossing, maar er zijn zaken waar u rekening mee dient te houden zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Onbekende gebruiksgeschiedenis van het zadel

U kunt niet in het zadel kijken en u weet niets over de gebruiksgeschiedenis van het zadel. Een zadel vormt zich naar de rug van het paard en de ruiter. Een zadel kan daarom scheef kan zijn geworden door een scheef paard of door een scheve ruiter. De kans dat u thuiskomt met een zadel die wellicht niet compleet aan uw verwachtingen voldoet is daarom erg groot. Er is ook een enorm verschil tussen de diverse merken en de hoe de zadels zich op lange termijn verhouden.

Beperkt aanbod en service

Het aanbod van tweedehands zadels die daadwerkelijk geschikt zijn voor u en uw paard is vrij beperkt. Het kan dus voorkomen dat u een lange zoektocht dient te maken voordat u de juiste match heeft gevonden. U kunt altijd advies krijgen over de aanschaf van een tweedehands zadel, maar u kunt niet terugvallen op de service die u wel heeft bij een nieuw zadel. Probeer altijd meerdere tweedehands zadels uit en laat u goed adviseren door een erkende zadelspecialist.

Een budgetproof alternatief?

Ook tweedehands zadels van hoge kwaliteit behouden hun waarde. Dit betekent dat u gemiddeld tussen de 700 en 900 euro kwijt bent voor een tweedehands zadel. Indien een zadel nog moet worden aangepast naar het paard dan bent u hier ook extra kosten voor kwijt. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de gebruiksduur van het zadel, kan het zadel nog enige tijd mee gaan en hoe is de kwaliteit? Bij de aanschaf van een nieuw zadel bent u verzekerd van hoge kwaliteit en de juiste pasvorm voor het zowel het paard als de ruiter. Bovendien komt u terecht in een kwaliteitstraject, waar u altijd op terug kunt vallen. Het is dus discutabel om te stellen dat een tweedehands zadel voordeliger is dan een nieuw zadel.

Passen van tweedehands zadels

Kiest u voor een tweedehands zadel van goede kwaliteit? U bent met uw paard van harte welkom bij de showroom voor het passen van meerdere zadels. Er is altijd een erkende zadelspecialist aanwezig die u kan adviseren over de pasvorm van het zadel. U kunt ook in de webshop alvast het aanbod bekijken. Het zadel wordt op stand gepast waarbij de volgende punten worden beoordeeld: de kamerbreedte, de lengte van het zadel en de schoudervrijheid. Vervolgens neemt u het meest geschikte zadel mee naar huis zodat u met het zadel kunt rijden. In de eigen omgeving is het namelijk prettiger voor het paard om het zadel rustig uit te proberen. Bent u tevreden over het zadel dan kunt u een afspraak maken met onze zadelspecialist voor de zadelcheck. Een zadel bij een paard op stand beoordelen gaat namelijk anders in zijn werk dan bij een paard in beweging. Wij beoordelen hoe het paard onder de ruiter beweegt en welke aanpassingen er eventueel nodig zijn om het zadel nog passender te maken. Deze aanpassingen doen wij ter plekke, zodat de gemaakte aanpassingen ook direct op het paard kunnen worden gecontroleerd.

Wilt u een deskundig advies over de aanschaf van een nieuw of tweedehands zadel? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies of maak een afspraak zodat u meerdere zadels kunt uitproberen.