Deel via Facebook Deel via Whatsapp Deel via e-mail

Rugpijn bij paarden is een bekend en vervelend probleem. Het komt ook vaker voor dan we denken! Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van rugpijn bij paarden, waarvan het bekendste oorzaak ‘het zadel’ is. Een zadel dat niet perfect bij de vorm van het paard past kan hele nare gevolgen hebben voor zowel paard als ruiter! Daarom vertellen wij u hoe u rugpijn bij paarden kunt herkennen en hoe u dit kunt voorkomen.

Rugpijn bij paarden vs. voetenpijn bij mensen

Wij kunnen het ons niet voorstellen hoe het voelt om met een te klein- of te groot zadel op ons rug rond te lopen. Maar we kennen allemaal wel het pijnlijke gevoel van te kleine schoenen. Deze knellen en drukken bij onze tenen en hakken, en na een hele dag te hebben gelopen op deze schoenen kunnen we ’s avonds dan haast geen stap meer zetten. Ook wanneer we een hele dag op te grote schoenen lopen houden we er nare pijntjes aan over. Blaren, pijnlijke tenen en zelfs een pijnlijke rug door het verkeerd lopen. Nu zeggen we natuurlijk niet dat rugpijn bij paarden door een verkeerd zadel direct blaren oplevert, maar nu heeft u wel een duidelijker beeld van de soort pijn die uw paard kan voelen.

Het verkeerde zadel

Rugpijn bij paarden wordt veelal veroorzaakt door een zadel dat niet de juiste vorm of maat heeft. Het is namelijk van belang dat het paard altijd maximale schoudervrijheid behoudt zodat hij zijn passen lang kan maken. Wanneer dit dus niet het geval is merkt u waarschijnlijk dat het paard korter gaat lopen. Door een ‘verkeerde’ loophouding ontstaat er pijn. Deze pijn komt bij paarden vaak voor bij de schouders, schoft en rug. Er wordt namelijk te veel druk uitgeoefend op de schouderbladen en andere spieren van het paard. Dit zult u als ruiter/amazone ook merken doordat uw gezamenlijke prestaties achteruitgaan.

Rugpijn bij paarden herkennen en voorkomen

Het is belangrijk dat u op tijd ingrijpt wanneer u merkt dat het paard pijn heeft. De meest voorkomende symptomen hebben wij op een rijtje gezet:

  • Passen worden korter
  • Het paard is minder voorwaarts
  • Het paard reageert onvriendelijk op het zadel
  • De rug van het paard lijkt gevoelig te zijn
  • Het paard lijkt moeite te hebben met galopperen en andere rijkunstigheden

Het is helaas niet altijd makkelijk om rugpijn bij paarden te herkennen. En jammer genoeg kunnen onze paarden het ons niet vertellen wanneer zij pijn ervaren. Daarom is het belangrijk dat u altijd gebruik maakt van een zadel dat perfect aansluit bij de vorm en maat van het paard. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over op maat gemaakte Fryso zadels.